
חכם אהליאב אוחנה
לידה: תרנ"ב, 1892פטירה: יח שבט תרפ"ב, 1922

חכם אהליאב אוחנה נולד לאימו, ולאביו חכם שלמה אוחנה, בשנת תרנ"ב (1892) בטבריה.
ראשית תורתו למד מפי אביו, החכם המקובל שלמה אוחנה, שעלה מהעיר דמנאת במרוקו. הוא למד בתלמוד תורה מפי רבו החכם רפאל ביבס (השני), וגדל על ברכי חכמי העיר טבריה.
בשנת תרס"ו (1906), בהיותו בן 14 שנה, נפטר אביו. בשנת תרע"ד (1914) נשא לאישה את מרת אסתר, בתו של החכם המקובל מכלוף שטרית, והחל ללמד בתלמוד תורה של חכם רפאל ביבס.
בשנת תרע"ה (1915), תוך מלחמת העולם הראשונה, בהיותו נתין צרפתי, הוטלה הגזירה שיאבד אזרחותו הצרפתית, ויקבל על עצמו נתינות עות'מאנית, ויחול עליו חובת הגיוס לצבא. חכם אהליאב אוחנה נאלץ לברוח מהעיר טבריה. אחר תלאות רבות, הצליח להגיע לחיפה, יחד עם אחיו הצעיר, חכם בצלאל אוחנה. משם הפליגו בספינה לאלכסנדריה. מאלכסנדריה חכם אהליאב אוחנה עבר לפורט סעיד, שם שימש כרב עד סיום המלחמה.
בשנת תרע"ט (1919), עם סיום השלטון העות'מאני, והחלת המנדט הבריטי בארץ ארץ ישראל, חכם אהליאב אוחנה חזר לארץ ישראל, ולאשתו, מרת אסתר, שנותרה לבדה בטבריה, כל תקופת המלחמה.
חכם אהליאב אוחנה חזר ללמד בתלמוד תורה ביבאס, ועל אף גילו הצעיר נודע בין חכמי העיר כחסיד קדוש ופרוש. הוא נלחם את מלחמתה של תורה, ומחה בפני הנציב העליון על חילול השבת בארץ ישראל.
חכם אהליאב אוחנה נפטר במבחר ימיו, ביום י"ח בשבט תרפ"ב (1922), ומנוחתו כבוד בעיר טבריה. הותיר אחריו, בתו מסעודה, בת שנה וחצי, ואשתו מעוברת. בנו, שנולד אחר פטירתו, נקרא בשמו חיים אהליאב אוחנה.
חכם אהליאב אוחנה חיבר קונטרס 'ישוב ירחמנו' על תלאות שעבר על נפשו עת ברח מהעיר טבריה. מעט מדברי תורתו, יצאו לאור בשנת תש"פ (2020) אחרי פטירתו, בספר 'אהלי שם' ביד בני משפחתו.